Hoe woont Nederland?

Tiny House, grote ambitie

dinsdag 15 november 2016 Fleur Reijngoudt 51x gelezen

De financiële en economische crisis en bijvoorbeeld orkaan Katrina gingen vooraf aan de Tiny House movement in Amerika. Er ontstond een behoefte aan betaalbare en flexibele woningen: Tiny Houses. Zo’n huis is kleiner dan 28m2, eenvoudig en duurzaam. Misschien nog wel belangrijker: Het faciliteert vrijheid. Sinds mei 2016 staat het eerste Nederlandse exemplaar in Alkmaar. Het is van Tiny House pionier en ambassadeur Marjolein Jonker (41).

Marjolein Jonker in haar Tiny House

Marjolein Jonker in haar Tiny House (Copyright: Ann de Wulf)

Wonen in een Tiny House is meer dan leven op een klein oppervalk, in Marjoleins geval 16m2: “Met de vide waar mijn bed ligt erbij, 20m2.”. Het is een way of life. Zo is het stulpje van Marjolein volledig off-grid, of wel, helemaal zelfvoorzienend. Dit betekent: douchen met regenwater dat wordt opgevangen in de dakgoot. Nadat het water door de regenfilterinstallatie is geweest, kan het ook gedronken worden. Koken doet Marjolein met gasflessen, waar ook een geiser op is aangesloten. Broccoli en sla komt uit de moestuin die wordt gevoed met mest van het composttoilet en stroom komt van de zonnepanelen op het dak, wat weer betekent dat er een aantal ‘energievreters’ uit een doorsnee huishouden ontbreken.

 

Je vindt bij Marjolein thuis geen stofzuiger, föhn, afwasmachine, broodrooster of strijkijzer. “Het is een beetje back to basic. Ik vind het heerlijk hier. Buiten lopen een paar kippen en ik heb nog twee katten. De kippen zijn eigenlijk van de GAS!Fabriek. Deze stichting zorgt voor het behoud van de oude gasfabriek hier op het voormalige hoofdkwartier van Nuon. Ik betaal een beetje huur aan deze stichting om mijn huis hier te kunnen zetten. Ook dat komt weer ten goede aan het onderhoud van de fabriek.”

 

 

Experiment

De stichting heeft op dit terrein ook een Urban Earthship gebouwd. “Dit was een experiment en hier wordt niet in gewoond. De stichting was meteen enthousiast over mijn plannen, maar ik had nog wel toestemming nodig van de gemeente om hier te mogen wonen.” Die toestemming kwam een dag voordat Marjolein uit haar huurwoning moest. Als de toestemming niet was gekomen, was ze toch in haar Tiny House gaan wonen. Desnoods op een illegale plek. Maar, het is haar gelukt om de legale route te bewandelen. Dat deed ze als volgt:

 

Eerst creëerde Marjolein een online community. Daar kwamen zoveel likes en positieve reacties op, dat ze samen met twee studenten van de TU Delft haar eigen Tiny House ontwierp en uiteindelijk ook liet bouwen. Ondertussen begon Marjolein met het geven van lezingen. Tijdens een van die lezingen was er een Alkmaarse wethouder aanwezig, die erg enthousiast was over haar plannen. Zo is het balletje gaan rollen en kreeg de ambassadeur van de Nederlandse Tiny House-beweging haar officiële go.

 

Bouwbesluit

“Ik heb een tijdelijke vergunning gekregen. Dat werkt in je voordeel, want de afmetingen van mijn huis voldoen bijvoorbeeld niet aan het Bouwbesluit. Zo had mijn slaapkamer afgesloten moeten zijn van de woonruimte, is mijn huis te smal etc etc. Omdat het een ‘tijdelijk project’ is, is er veel meer mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld een beroep doen op de crisis- en herstelwet of een experimentele status aanvragen.”

 

Het projectplan is om op het voormalige Nuon-hoofdkwartier de komende vijf jaar in totaal zes Tiny Houses neer te zetten. In verschillende soorten en maten, voor verschillende doelgroepen. Het liefst zie ik hier straks een bejaard echtpaar en een student ofzo. Er zijn al wel een aantal selectiecriteria opgesteld.” (Die vind je hier.) Die criteria kan Marjolein gerust stellen, want er hebben zich al zo’n tweehonderd geïnteresseerden gemeld. Wat er na die vijf jaar gaat gebeuren, daar maakt Marjolein zich niet zo druk over: “Tiny Houses worden steeds bekender. Ik ga ervan uit dat ik dan weer ergens anders terecht kan.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kosten

Om een Tiny House als dat van Marjolein te laten ontwerpen en bouwen, heb je ongeveer 45.000 euro nodig. Als je het allemaal zelf kunt, moet je aan 25.000 euro genoeg hebben. Marjolein heeft een lening afgesloten om haar stulpje te realiseren, maar dat is binnenkort afbetaald. Wie weet kan ze in de nabije toekomst, dankzij de lage maandlasten, minder gaan werken. “Dan kan ik meer tijd investeringen in de Tiny House-beweging.” Dan volgen er vast en zeker meer en meer mini-huizen in Nederland.

 

Lees hier nog veel meer over Marjolein en Tiny Houses.


Reacties Reacties

Reageren
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 
Uw reactie wordt getoond na verificatie.

TVV is een uitgave van Aeneas.
© 2017 www.tvvnet.nl - alle rechten voorbehouden.